Välja färg på huset

Att måla om huset är ett stort projekt, därför är det viktigt att du vet hur du vill ha det, olika kulörer kan göra att huset uppfattas på olika sätt. För att du ska slippa att måla om huset kan det vara bra att ha en inblick i vad de olika alternativen gör med ditt hus.

Ljus eller mörk fasad

Beroende på om du väljer svart eller vit färg på fasaden kan det bli väldigt stor skillnad hur huset upplevs. En mörkare färg gör att huset upplevs som mindre därför brukar man undvika att måla mindre hus i mörkare kulör då det upplevs som ännu mindre än vad de egentligen är. Målar man däremot hus vita kan de upplevas som större än vad det egentligen är, detta kan man utnyttja på mindre hus.

Andra färger

Det finns självklart mer färger att välja på än vit och svart när du ska måla ditt hus. En fasad färg som är populär i Sverige är en röd kulör. Röd är en traditionell färg som funnits länge på fasader i Sverige, när du väljer en röd kulör är det viktigt att tänka på att du inte väljer en för stark eftersom en stark röd på en stor yta kan upplevas som väldigt intensiv.

Fönster

När du målar fönster ska färgen du väljer passa bra ihop med fasaden, väljer du mörkare färg på fönsterna på ett ljust hus uppfattas de som större, det samma gäller åt andra hållet.

Detaljer

Om du ska välja färg på detaljer ska du tänka på att det inte ska bli för stor kontrast mellan fasaden och detaljerna. Det kan även upplevas att detaljerna skapar en för stor kontrast mellan naturen utanför huset om de verkligen sticker ut, det du istället kan göra är att välja en mjukare nyans för detaljerna.