Husets läge på tomten

När du ska bygga ditt hus finns det mycket att tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt när du sedan ska bo där. Det kan innebära stora fördelar att tänka på vart tomten och vilken riktning man placerar huset.

Ta reda på vad som gäller

Det är inte alltid man kan ändra precis som man vill eftersom de finns vissa regler och bestämmelser. Det första du borde göra är att kolla om det finns några planbestämmelser som begränsar hur fritt du kan placera hus och garage på tomten.

Ljuset

Tänk efter hur du vill ha ljuset, du kanske vill ha kvällssol på altanen och morgonsol i ditt sovrum. Det bästa du kan göra är ta reda på hur solljuset faller på tomten och utifrån det planera vilka rum som ska ligga var utifrån dina behov.

Utsikten

När du planerat var du ska rummen och hur huset ska stå kan du även börja tänka på vad du vill se ifrån rummen, kanske finns det en sjö i närheten som du verkligen vill kunna ha utsikt över i från ditt rum. För att få en så bra upplevelse som möjligt när man sedan bor i huset kan det vara bra att tänka på vad man tycker är viktigt att ha utsikt över.

Att tänka på

Det finns några saker som är väldigt viktiga att tänka på när det kommer till hur huset upplevs men även hur ljuset faller på huset. Något som kan vara väldigt lätt att glömma bort är att beroende på hur man placerar garaget kan det blockera solen på altanen. För att undvika detta kan du kolla hur kvällssolen faller och sedan avgöra vilken sida av huset du ska ha garaget på!