Fördelarna med att bygga hus

För många av oss kommer den dagen då vi blir sugna på att flytta till hus. Kanske bor du redan i ett hus och önskar ett nytt, eller så bor du i lägenhet och vill gå vidare till nästa steg. Det är en charm i sig att bygga sitt eget hus, och kan även vara mer ekonomiskt än att köpa begagnat.
Nedan har vi listat några fördelar med eget husbygge.

Din egen idé – ditt eget hus

Då vi alla har olika syn på hur man vill att ett hus ska se ut är det en stor fördel att påbörja sitt eget husbygge. Många har sedan tidigare bott i hus och vill helt enkelt prova på att bygga sitt eget hus. Andra kanske bara är ute för att ta nästa steg från lägenhet till hus, och vill därför bygga själva för att kunna uppfylla sina önskemål. Det som lockar mest i att bygga hus är att du själv får bestämma hur du vill ha det och hur det ska se ut.

Ekonomiskt bättre

Lägre energiförbrukning – lägre kostnader. Hur fungerar detta?

I ett nybyggt hus har du lägre energiförbrukning med lägre kostnader i jämförelse med ett äldre hus. Hur blir det så?
Det är både tekniker man använder sig av i dagsläget och användning av material som håller nere förbrukningen. Exempel på detta är isolering, grund och fönster.

I och med att det infördes nya energikrav har energiförbrukningen för enfamiljshus halverats sedan 2009.

De lägre kostnaderna hänger inte endast på energiförbrukningen, utan även på reparations- och renoveringskostnader.
I ett nybyggt hus behöver du inte oroa dig över att behöva lägga tid och pengar på renovering eller reparationer. Eftersom allting är nybyggt, och inte använt av någon tidigare står det sig betydligt mycket längre än i ett äldre hus.
Dessutom har du garantier på både vitvaror och husbyggnationen ifall något skulle gå sönder.

Detta är något många missar när de ger sig in i huslivet, och köper ett äldre hus. Trots att du planerat upp en buffert kring reparations- och renoveringskostnader blir det en stor summa i slutändan.

Bättre miljö

En stor fördel i ett nybyggt hus är dess miljöpåverkan, samt den inomhusmiljö man uppnår.

Först och främst får du en bättre inomhusmiljö i ditt nybyggda hus. Med nya energikrav införs en bättre ventilation som bidrar till bättre luft. Tack vare de nya fönster och isolering får man även en jämnare inomhustemperatur.

Som tidigare benämnt är ett nytt hus mer energieffektivt och bidrar därmed till en bättre miljö. Eftersom vi har våra nya fönster och vår nya isolering behöver vi inte använda lika mycket energi till att värma upp bostaden.

En riktig upplevelse

Sist men inte minst är det en enormt rolig upplevelse att bygga sitt eget hus. Att få sätta upp regler och mål för att uppnå dina önskemål är en skön känsla som man inte riktigt kan få nog av.

Har du familj så tveka inte på att köra igång bygget ändå. Det kan ses som ett stort projekt som hela familjen kan ta del av, alla kan bidra med någonting och känna sig involverade.

När huset sedan är färdigbyggt får du uppleva den häftiga känslan och stoltheten att kunna säga “det här huset har jag byggt.”